Kledingtips

Hoewel dit heel persoonlijk is, horen we vaak dat mensen met HS het prettig vinden om zoveel mogelijk loszittende kleding van natuurlijke materialen te dragen. Synthetische en strak zittende kleding (broeien en schuren), kunnen het risico op ontstekingen verhogen. Denk aan strakke spijkerbroeken met dubbel gestikte naden, die extra wrijving geven in de bil/liesregio en de schaamstreek.

Vrouwen kunnen het beste synthetische en kanten slips of strings vermijden. Draag bij voorkeur katoen zonder schurende randjes of elastiek. Katoenen ondergoed met pijpjes is er van o.a. Sloggi, Hema en Wibra. Qua bh’s worden beugels, kant en synthetische stoffen afgeraden. In plaats daarvan kan beter een katoenen (sport)bh of een katoenen sporttop gedragen worden. De betere lingeriezaken kunnen met het uitzoeken van geschikt ondergoed erg behulpzaam zijn. Verder zijn hold-up panty’s of katoenen maillots een goed alternatief voor panty’s. Ook voor beddengoed en nachtkleding kun je het beste katoenen producten gebruiken. Om eventuele doorlek-ongelukjes te camoufleren raden wij aan om veelkleurige kleding, verschillende lagen kleding of lange bovenkleding te dragen.

Mannen wordt aangeraden loszittende katoenen boxershorts te dragen. Deze kun je niet alleen als ondergoed gebruiken maar ook eventueel als badkleding.

HidraWear

In Nederland zijn onder de merknaam HidraWear speciale fixatiehemdjes en -broekjes verkrijgbaar met verbandmateriaal. Je fixeert daarmee makkelijk en eenvoudig verbanden onder de oksels en in de liesregio. Het verbandmateriaal is verkrijgbaar via de medisch speciaalzaak en wordt vergoed door de verzekering.

Waar komt HidraWear vandaan?

De Ierse HS-patiënt Suzanne Moloney vond (net zoals vele andere mensen met HS) het fixeren van verbandmiddelen onder de oksels en in de liezen vaak een groot probleem. Verbanden verschuiven, absorberen niet voldoende of hebben slecht ademende fixatiefolies, waardoor er niet zelden huidirritatie ontstaat. Daarnaast bevordert dit de genezing van de wonden niet.
Suzanne wist er wat op te bedenken en sloeg de handen in elkaar met mensen uit het Ierse zorg- en onderzoeksveld. Na uitgebreid onderzoek en vele testmodellen werd een assortiment wondzorgproducten ontwikkeld. Producten specifiek voor de HS-regio’s en wonden!

Uiteraard zal HidraWear niet voor iedereen geschikt zijn. Elke HS-patiënt heeft hidradenitis in een andere gradatie en niet iedereen heeft continu met wonden te maken. Toch is Suzanne en haar team ervan overtuigd dat ze met HidraWear de kwaliteit van leven voor veel HS-patiënten wereldwijd aanzienlijk kunnen verhogen.

Wat is het precies?

Het assortiment bestaat uit een hemdje, een broekje (in mannen- en vrouwenmodel) en een t-shirt (unisex). De producten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitwasbaar. De producten moeten zelf worden betaald en kosten rond de 70 euro per stuk.

De losse verbandmiddelen stop je in het gekozen fixatieproduct en maak je vast met een klittenbandsluiting. Het verband zit dus ín het fixatieproduct en sluit aan op  de wonde. Het verband bevat geen kleefstoffen en je hebt ook geen pleisters of ander fixatiemateriaal meer nodig. De verbanden worden wél vergoed door je zorgverzekeraar.

Waar kan je het verkrijgen?

Alle HidraWear producten zijn verkrijgbaar via de Nederlandse distributeur AllweCare medical te Heteren. Contactgegevens vind je op: HidraWear-Nederland.
Voor het bestellen van het HidraWear wondverband moet je een voorschrift hebben van een arts of gespecialiseerd verpleegkundige wondzorg. Alleen dan krijg je de wondverbanden vergoed vanuit de basisverzekering. De levering gebeurt dan via de medische speciaalzaak. 

Introductie actie

AllweCare medical heeft in samenwerking met de fabrikant een unieke introductie actie voor de Nederlandse HS-patiënt ontwikkeld. Bij het telefonisch doorgeven van de unieke code op de verpakking van de verbandmiddelen, kunnen maar liefst drie (!) gratis fixatieproducten worden aangevraagd. Dat kan zijn voor fixatie bij de oksel of bij de lies of een combinatie van die twee.

De actie is tijdelijk en een HS-patiënt zal uiteraard maar éénmalig de drie gratis fixatieproducten ontvangen. Er is een gelimiteerde voorraad voor de actie, dus OP = OP.

HidraWear folder over de introductie-actie

Wat als mijn arts het nog niet kent?

Het team van buitendienstmedewerkers van AllweCare medical zal de komende maanden zoveel mogelijk zorgprofessionals in Nederland informeren over het HidraWear assortiment en de unieke introductie-actie. Daarnaast ontvangen de zorgprofessionals informatie om de HidraWear wondverbanden voor te schrijven en de fixatieproducten te adviseren. Mocht uw behandelaar nog niet zijn geïnformeerd over HidraWear, stuur AllweCare medical (info@allwecare.nl) een berichtje en de van toepassing zijnde informatie zal zo snel mogelijk aan de zorgprofessional beschikbaar worden gesteld.

Andere vragen?

De Hidradenitis Patiënten Vereniging vindt de introductie in Nederland een mooie stap vooruit in de wondzorg voor HS en hoopt dat dit bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met HS. We hadden al langer contact met Suzanne in Ierland en hebben de ontwikkeling op de voet gevolgd. We hebben meegewerkt aan het onderzoek naar gebruikerservaringen om tot de Nederlandse introductie te komen. De inspanning van AllweCare medical heeft geleid tot de vergoeding van de verbandmiddelen en daar zijn we erg blij mee. Ook vinden we de introductie-actie een mooie kans om de drempel voor HS-patiënten zo laag mogelijk te maken om HidraWear te gaan gebruiken.

We hebben als vereniging geen testproducten en beschikken ook niet over gedetailleerde productinformatie. Bestellen kan ook niet via de vereniging. Dus neem contact op met HidraWear-Nederland en zij zullen je verder helpen. We blijven jullie ervaringen met veel interesse volgen.

Ga naar de HidraWear folder met meer info over modellen en maten.

AllweCare medical klantenservice 024-6777800 (tijdens kantooruren bereikbaar).