Hallo allemaal
Silly
3 augustus 2019

Hallo allemaal,

Noem mij maar Silly.Ik ben vrouw, samenwonend met een lieve man, geen kids, geen huisdieren.Mijn bouwjaar is 1970.

Sinds 1992 heb ik met enige regelmaat ontstekingen.Eerst in mijn oksel, later ook in mijn liezen.Pijnlijk, ontwrichtend, beschamend ... afijn, jullie weten zelf wel hoe het is.Ik was ook steeds in paniek: waarom doet mijn lichaam dit? Wat is er toch aan de hand?

Ik eet gezond en ben sportief. Ik heb geen overgewicht, maar rook wel.

Vier jaar geleden was ik het helemaal zat, en ben ik het internet opgedoken.Pas toen kwam ik erachter, dat deze aandoening hidradenitis suppurativa heet.Ik had inmiddels drie verschillende huisartsen gezien, maar geen van drieën had me dit verteld.

Ik heb toen het boek van Tara Grant gelezen, "The Hidden Plague", en heb haar adviezen opgevolgd.Het komt erop neer dat je probeert het eet- en leefpatroon na te bootsen wat je voorouders tienduizend jaar geleden hadden. Dat waren alleseters, omnivoren.  Vooral véél groenten, portie vis, schaal- of schelpdieren, gevogelte of (orgaan)vlees, beetje fruit en noten.Vooral géén bewerkte voedingsmiddelen en suiker, en opletten met granen, peulvruchten en zuivel.Verder op tijd gaan slapen. Iedere dag bewegen en wat buitenlucht en zonlicht opsnuiven.

Sindsdien heb ik nog maar vijf (!) serieuze ontstekingen gehad.Normaal gesproken waren dat er al gauw vijf per jaar!En omdat ik een eetdagboek heb bijgehouden, ontdekte ik dat ik bij die vijf gelegenheden zilvervliesrijst had gegeten. Steeds precies drie dagen voordat ik een onststeking kreeg.

Zilvervliesrijst veroorzaakt dus bij mij forse ontstekingen.Voor Tara Grant zijn het trouwens aardappelen, tarwe, suiker en kidney bonen, dus dat is voor iedereen anders.

Ik zou zeggen: verdiep je erin en probeer het eens een maand.Wat is nou een maand? Wat heb je te verliezen?Zo ben ik er ook aan begonnen. Met uitstekende resultaten.Mensen, ik ben zo blij! Ik heb weer een leven. Ik kan weer functioneren.

Tot slot nog twee tips voor als je actieve ontstekingen hebt:

Soda badjes. Als je geen bad hebt, kun je een babybadje kopen.Vullen met warm water en een eetlepel soda per liter water toevoegen.Dan erin gaan liggen/zitten en een kwartiertje, twintig minuten relaxen.

Deze is voor de echte bikkels:Pak de hand douche. Draai de koude kraan helemaal open. Dek je gevoelige delen af met je vrije hand. Richt de koude straal vol op je ontsteking. 20-30 seconden vol houden.(Misschien dat een koud compres óók werkt; dat heb ik zelf niet geprobeerd.)

Beide methoden helpen om je ontsteking sneller open te laten gaan.

Heel veel sterkte allemaal en groetjes van Silly.

 

  • Geen reacties op dit bericht.

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!