Bacteriofagen behandeling bij hidradenitis

We krijgen regelmatig vragen naar bacteriofagen als behandeling voor hidradenitis, mede door de aandacht die dit in de media heeft gehad. Helaas is het antwoord niet zo simpel.
 

Wat zijn bacteriofagen

Bacteriofagen zijn goede virussen die ingezet worden om bacteriën te doden. Ook laat recent onderzoek zien dat sommige bacteriofagen een anti-inflammerende werking hebben en ze helpen met balans brengen in de huidflora. In een aantal landen worden bacteriofagen al jaren ingezet bij de behandeling van hidradenitis en inmiddels is er steeds meer interesse voor deze behandeling in de westerse geneeskunde.
 

Ervaringen

Er zijn patiënten die melden baat te hebben bij de behandeling, maar ook patiënten die er geen baat bij hebben. Goed onderzoek naar het effect op hidradenitis ontbreekt. Er zijn momenteel wel onderzoeken in de opstartfase, maar de resultaten zullen pas over een paar jaar bekend zijn. In Nederland is zowel onderzoek als behandeling met bacteriofagen niet toegestaan in de behandeling van hidradenitis. De meeste Nederlandse artsen zullen dus geen bacteriofagen kunnen adviseren en zij kunnen deze niet voorschrijven.
 

Onderzoek

Wij als vereniging, maar ook enkele dermatologen volgen de onderzoeken in andere landen met interesse, maar we verwachten niet dat deze behandeling binnen 10 à 15 jaar beschikbaar zal zijn voor hidradenitis patiënten in de Nederlandse gezondheidszorg. 

 

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!