Laser- en huidtherapie

Laser staat voor Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. Een laser kan in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid licht uitzenden. Ook in de geneeskunde wordt steeds meer gebruikgemaakt van lasers, zoals bij overbeharing, ingroeiende haren en ontstekingen in de baardstreek, en ontstekingen in oksels en liezen. De laser is in staat selectief bepaalde structuren in de huid te beschadigen, bijvoorbeeld de haarwortel. Welke structuren worden beschadigd en welke niet, wordt onder andere bepaald door het type laser en de sterkte van de straling.
 Er zijn twee typen verdampende lasers, de kooldioxide (CO2-laser) en de Erbium-laser. Door de verdamping ontstaat er een oppervlakkige wond, die in drie dagen (Erbium-laser) of één tot drie weken (CO2-laser) geneest.
 Het verschil tussen ‘laser’ en een ‘flitslamp of ‘intense pulse’ (IPL) is dat een laserapparaat één bepaalde golflengte uitzendt en een flitslamp meerdere golflengten. Het effect op de huid is echter min of meer gelijk.


Laserbehandelingen bij hidradenitis

Door met laserbehandelingen haargroei in het aangedane gebied definitief te verwijderen, zijn de onderstaande doelen bereikbaar:

  • Verminderen van pijn
  • Verminderen van ontstekingen (inflammaties)
  • Verminderen van folliculaire hyperkeratose
  • HS draaglijker maken in het dagelijks leven

NB Alhoewel in de nieuwste richtlijn wordt aangegeven dat verwijderen van haargroei dmv laser bij de mildere vorm van HS succesvol is in het verminderen van nieuwe ontstekingen, wordt de behandeling tot nu toe nog niet vergoed door alle zorgverzekeraars en ook niet als de behandeling buiten het ziekenhuis plaatsvindt. De vereniging is in overleg met diverse partijen om vergoeding van behandeling in de verzekering te krijgen.

Huidtherapeuten

Huidtherapeuten behandelen patiënten met een zieke of beschadigde huid op verwijzing van een huisarts of specialist. Doel van de behandeling is het opheffen, verminderen of voorkomen van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening. Littekens, brandwonden, acne, overbeharing en oedeem zijn de behandelgebieden van de huidtherapeut. Een huidtherapeut is een paramedicus en behandelt je vanuit een eigen praktijk, een groepspraktijk, gezondheidscentrum of een ziekenhuis. Lees meer over huidtherapeuten op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Daar kun je ook een gediplomeerde huidtherapeut bij jou in de buurt vinden.

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!