Lokale therapie betreft medicijnen die je direct op de aangedane plek op de huid smeert. Systemische therapie is een behandeling die het gehele lichaam aanpakt, vaak in de vorm van pillen. Medische termen in de toelichting van deze therapieën zijn niet te voorkomen, maar we proberen zoveel mogelijk uit te leggen.

Zalven en lokale therapieën

Beginnende en milde HS kan worden behandeld met lokale therapieën. Deze middelen hebben in de meeste gevallen minimale bijwerkingen en kunnen door patiënten zelf worden toegepast, ook preventief. Lokale therapie kan als monotherapie (behandeling met één geneesmiddel) worden toegepast, maar kan in combinatie met andere lokale middelen zelfs tot betere resultaten leiden. Dit kan eventuele systemische therapieën (pillen, injecties of infuzen) en chirurgische ingrepen (een operatie) voorkomen.

  • Resorcinol crème of gel: hidradenitis zalf

Resorcinol, veelal door jullie opgezocht als hidradenitis zalf, is een middel dat al meer dan 100 jaar binnen de dermatologie wordt gebruikt. Vanwege de jeukstillende en voornamelijk keratolytische effecten (ontschilferende werking waarbij de hoornhuid wordt verweekt) wordt het tegenwoordig vooral als middel met een peeling effect gebruikt. In verschillende concentraties, variërend van 5-15% opgelost in een crème of hydrogel.

Over de peelende effecten van resorcinol bestaat twijfel, voornamelijk bij het gebruik van concentraties onder de 10%. Bij gebruik van hogere concentraties, vanaf 15% oplopend tot 35-50%, is er sprake van een sterk peelend effect, maar vooral deze laatste concentraties worden vanwege de kans op systemische toxiciteit (giftigheid) niet gebruikt. Resorcinol grijpt aan de op de folliculaire keratineplug (verstopping van de uitgang van het haarzakje).

Lokale bijwerkingen kunnen bestaan uit irritatie, zoals roodheid en schilfering en (omkeerbare) verkleuring van de behandelde huid.

  • Antiseptica en antiseptische zeep

Antiseptica en antiseptische zeep zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen. Ze doden ziekteverwekkende bacteriën en zijn soms ook werkzaam tegen bepaalde huidparasieten en schimmels. Ze kunnen te allen tijde gebruikt worden voor het ontsmetten van zowel gezonde als aangedane huid. De bekendste antiseptica die gebruikt worden door HS patiënten zijn Betadine scrub®, Hibiscrub® en Unicura® zeep.

  • Clindamycine depper

Clindamycine is een antibioticum dat vaak voorgeschreven wordt in de vorm van een  lotion voor de behandeling van milde tot matige HS (Hurley I en II). Deze wordt dan op de ontstekingen gesmeerd/gedept om deze te kalmeren en/of te doen genezen. Bij langdurig gebruik kan de huid droog en geïrriteerd worden. Dit kan verholpen worden door een goede vocht inbrengende crème (zonder parfum) te gebruiken.