Tips om de impact van hidradenitis te verlichten

Het is soms mogelijk met relatief kleine ingrepen de impact van hidradenitis te beperken. We geven daarom graag een aantal tips. Wel geldt dat voor iedereen de individuele situatie en reactie weer anders is. Wat bij de één goed werkt kan bij een ander geen effect hebben of zelfs averechts werken. Pas de tips toe met gezond verstand, kennis van je eigen lichaam en zo nodig in overleg met de arts.


Ontharen

Ontharen wordt afgeraden als dat irritatie veroorzaakt. Als ontharen toch gewenst is kan het haar bijvoorbeeld dicht bij de huid afgeknipt worden of met de tondeuse een stukje boven de huid afsneden worden. Ook zou scheren een beter alternatief zijn dan ontharingscrème (irriterende chemicaliën) of epileren (teruggroeiende haren kunnen de poriën verstoppen).


Deodorant

Er is geen verband tussen het gebruik van deodorant en hidradenitis, maar als deodorant irritaties geeft, wordt het gebruik ervan afgeraden. Als er geen ontstekingen aanwezig zijn kan wel een ongeparfumeerde deodorant gebruikt worden. Sprays en verstuivers zijn hygiënischer dan rollers en sticks. Zijn er wel ontstekingen of wil je de kans op irritaties zoveel mogelijk uitsluiten, dan kan de deodorant op de kleding gespoten worden.


Kleding

Hoewel dit van persoon tot persoon verschilt kan in het algemeen gesteld worden dat het voor iemand met HS het prettigst is om zoveel mogelijk loszittende kleding van natuurlijke materialen te dragen. Synthetische en strak zittende kleding (broeien en schuren) kunnen het risico op ontstekingen verhogen. Hierbij kun je denken aan strakke spijkerbroeken waarbij de ontstekingen in de liezen kunnen verergeren door de dubbel gestikte naden (geeft extra wrijving). Mannen wordt aangeraden loszittende katoenen boxershorts te dragen. Deze kun je niet alleen als ondergoed gebruiken maar ook eventueel voor badkleding. 

Vrouwen kunnen het beste synthetische en kanten slips of strings vermijden. Draag bij voorkeur katoen zonder schurende randjes of elastiek. Katoenen ondergoed met pijpjes is er van o.a. Sloggi, Hema en Wibra. Qua bh's worden beugels, kant en synthetische stoffen afgeraden. In plaats daarvan kan beter een katoenen (sport)bh of een katoenen sporttop gedragen worden. De betere lingeriezaken kunnen met het uitzoeken van geschikt ondergoed erg behulpzaam zijn. Verder zijn hold-up panty's of katoenen maillots een goed alternatief voor panty's. Ook voor beddengoed en nachtkleding kun je het beste katoenen producten gebruiken. Om eventuele doorlek-ongelukjes te camoufleren raden wij aan om veelkleurige kleding, verschillende lagen kleding of lange bovenkleding te dragen.


Alternatieve geneeswijzen

Ook binnen de alternatieve geneeswereld is er tot nu toe geen remedie ontdekt tegen hidradenitis. Wel is het mogelijk om door middel van de diverse therapieën de bijkomende symptomen of de bijwerkingen van medicijnen te verminderen. Denk aan chronische pijn en vermoeidheid, en gewrichtspijnen. Ook hier geldt echter dat er per persoon grote verschillen zijn en ieder zelf moet kijken wat zij/hij wil en wat werkt.


Voeding

Er is veel te zeggen over goede voeding. De een heeft baat bij het een, de ander bij het ander. We raden aan om niet te veel tegelijk te proberen, simpelweg omdat dan niet meer te achterhalen valt wat nu misschien geholpen heeft. Als je denkt dat het eten van zuivel, varkensvlees, suiker, chocolade, nachtschades of iets anders misschien invloed heeft op het opnieuw krijgen van ontstekingen, doe dan een test. Probeer met behulp van een eetdagboekje een of twee maanden dat ene specifieke ingrediënt niet te eten en kijk wat dat oplevert. Daarna kan je weer een of twee maanden een ander ingrediënt niet te eten en kijk je opnieuw wat dat oplevert. Het is van belang dat je goed opschrijft wat je eet. Per persoon zijn er verschillen, een advies dat voor iedereen geldt is niet mogelijk. Kijk voor meer informatie op de pagina Voeding


Koude kompressen

Deze kunnen gebruikt worden om de pijn te verminderen. Bijvoorbeeld Utermöhlen gel-kompres verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Tip: bewaar het kompres in de diepvries zodat het altijd gebruiksklaar is. Wikkel het wel in een doek en leg het niet rechtstreeks op de huid omdat anders bevriezing kan optreden.


Wasmiddelen voor een gevoelige huid

Gebruik geen of een hypoallergene wasverzachter. Was nieuwe kleding vóór het dragen. Vaak wordt er een stof aan de kledingstof toegevoegd die allergische reacties kan veroorzaken. Deze stof gaat eruit met wassen.


Zwemmen

Bij het zwemmen dien je je bewust te zijn van eventuele bacteriën die toegang hebben tot wonden. Over het algemeen kun je beter zwemmen in zeewater dan in chloorwater. Zwemmen zorgt echter te allen tijde voor verweking van de huid. Wij adviseren dan ook om na het zwemmen zo snel mogelijk te douchen en daarna droge kleding aan te trekken.


Zonnen of een zonnebankkuur

Bij een zonnebankkuur is het verstandig om na de eerste keer zonnen een rustperiode van 48 uur in te lassen om er zeker van te zijn dat er geen onbedoelde reacties optreden. Stop bij overgevoeligheid de kuur. Bij het gebruik van bepaalde antibiotica wordt de huid overgevoelig voor zonlicht en mag je niet in de zon of onder de zonnebank.

Voor veel mensen brengen deze maatregelen helaas niet de oplossing, waardoor hidradenitis een van de meest zware en frustrerende dermatologische ziekten is. Het gaat gepaard met een lage kwaliteit van leven, moeheid door voortdurende ontstekingen en niet zelden arbeidsongeschiktheid.

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!