Wondverzorging

Wondverzorging bij Hidradenitis is belangrijk!

Veel mensen met hidradenitis hebben regelmatig last van ontstekingen, vaak in combinatie met (operatie) wonden of lekkende fistels. Zij hebben last van pijn, vermoeidheid en angst voor lekkage van wondvocht of dat mensen de wonden ruiken.

Hidradenitis wonden hebben grote invloed op het dagelijks leven en de kwaliteit ervan. Op deze pagina vind je tips en informatie om de impact van het hebben van wonden bij Hidradenitis te verkleinen.

Neem ook eens 16 minuten de tijd en luister naar de informatie, tips en adviezen van Patricia Broos. Zij is wondverpleegkundig adviseur van de HPV. Aan de hand van diverse vragen kun je ook door de video heen scrollen en makkelijk terugkijken. 

Doel van wondproducten

Alle producten hebben de bedoeling om een vochtig wondmilieu te creëren, dat het lichaam ondersteunt bij de genezing. Worden de wonden te droog, dan krijg je een korst. Dat is niet wenselijk, omdat daar veel viezigheid onder kan gaan zitten en soms zelfs voor een nieuwe operatie zorgt. Te natte wonden zijn ook niet goed, omdat het zorgt voor verweking, wat de wondgenezing negatief beïnvloedt.

Let tot slot goed op de kleur van de wond. Wordt een wond meer geel of zwart, dan is het verstandig om aan de arts te raadplegen. Zie je roodheid, pijn of zwelling ontstaan, langer aanhoudend dan 4 à 5 dagen na de operatie, trek dan ook aan de bel. De eerste dagen is het een natuurlijke reactie van je lichaam en dus heel goed. Daarna moet er verbetering optreden, anders kan er sprake zijn van een infectie van de wond.


Verschillende wondfases en verbandmaterialen

Een van de manieren om minder last te hebben van je wonden is het gebruik van goede verbandmaterialen. Helaas worden regelmatig mensen na een operatie naar huis gestuurd met de mededeling ‘u kunt er maandverband op doen’. Maandverband kan wel veel vocht opnemen, maar is natuurlijk niet bedoeld als wondverband.

Bij hidradenitis zien we zowel actieve als rustigere wonden. Bij een actieve infectie met veel pus, dat kan ook na een operatie zijn, wil je de wond graag spoelen onder de douche. Dat kan, maar zorg ervoor dat je niet te lang en niet te vaak per dag spoelt. Anders treedt er verweking van de wondranden op. Gebruik bij voorkeur een handdouche en zet de straal niet recht op de wonden. Je kunt ook een schoon washandje om de douchekop doen, zodat de straal minder hard is. Mocht je desinfecterende producten willen gebruiken, dan bij voorkeur betadine-zeep, betadine-scrub, Dettol-zeep, Hibiscrub, Hibicet  concentraat (verdund!) of Unicura-zeep. 

Actieve wonden spoelen

Als je actieve wonden spoelt, dan kies je bij het verbinden voor vetgaas met een absorberend verband. Wondverpleegkundigen adviseren ook wel een jodium gaasje of bacteriostatische gel, dat vervolgens afgedekt wordt met een absorberend verband. Dat wordt weer vastgeplakt met pleisters of sommige gebruiken strakke hemdjes of broekjes om het te fixeren.

Zodra de viezigheid/pus eruit is en er niet meer zo vaak gespoeld hoeft te worden, kun je overstappen naar producten die langer kunnen blijven zitten. Veel gebruikte producten zijn de siliconenfoams met border (plakrand) zoals Mepilex, Allevyn gentle border, Advazorb, Siltec, Klinion border siliconen. Je kunt ook foam zonder border gebruiken, maar die moet je dan weer vastplakken. Dat is alleen handig als je het kunt fixeren met bijvoorbeeld aansluitend ondergoed.

Diepere wond

Als de wond wat dieper is, dan moet het opgevuld worden. De wondproducten moeten contact maken met de wondbodem, alleen dan wordt de wondgenezing optimaal ondersteund. Vaak worden hydrofibers (van de merken Aquacel, Liquacel, Klinion fiber of Durafiber) of alginaten (van de merken Kaltostat, Algisite of Klinion alginaat) gebruikt om de wond op te vullen.

De keuze van de wondverbanden is geheel afhankelijk van degene die het wondbeleid bepaald. Dit kan de huisarts zijn, de (verpleegkundig) specialist maar ook de wondverpleegkundige. Zie de pagina met meer tips en trucs bij het gebruik van de verschillende wondverbanden. En ook de pagina vetgazen en gels over deze materialen voor wondverzorging.

Normaal functioneren met wonden

Werken met wonden of andere leuke dingen blijven doen, is heel erg belangrijk. Jouw geplande activiteit kan invloed hebben op de keuze van je wondverband. Waar je thuis kiest voor een absorberend verband dat je vaker kunt wisselen, kan je voor op het werk of met een dagje weg, een hydrofiber met foam kiezen. Dat zijn producten die gemaakt zijn om langer (max een week) te blijven zitten en eigenlijk wat te duur om dagelijks te vervangen. Sinds 2021 is in Nederland ook Hidrawear verkrijgbaar, waarbij het wondverband de huid niet raakt, maar in plaats daarvan gefixeerd wordt in speciale hemdjes of broekjes.

Maar maakt het je thuis ook comfortabeler en hebben de verbanden echt een meerwaarde? Schroom dan niet om ze te gebruiken, ook al moeten ze dus vaker verschoond dan waar ze voor bedoeld zijn. Als de zorgverzekeraar vragen gaat stellen, vraag dan eventueel je wondconsulent of arts om met hen contact op te nemen. Benadruk vooral dat je kwaliteit van leven hoger is met deze verbanden.

Vraag het de wondverpleegkundige/wondconsulent

Je ontdekt vaak zelf wel welke verbanden voor jou het beste werken, maar je hebt natuurlijk ook nog te maken met een arts die bepaalde producten voorschrijft. Weet dat in elk ziekenhuis en in veel thuiszorg organisaties wondverpleegkundigen werkzaam zijn met wie je een afspraak kunt maken. Zij zijn altijd bereid om samen met jou te zoeken naar een oplossing die het beste past en vaak weten zij meer van wondverzorgingsproducten dan artsen. Mocht je thuiszorg krijgen van een organisatie zonder wondverpleegkundige of je twijfelt aan het wondbeleid dan mag je altijd contact opnemen met de patiëntenvereniging via secretariaat@hidradentis.nl of je stelt je vragen via de (besloten) Facebookgroep van de vereniging, waar de wondverpleegkundige ook regelmatig adviezen geeft.

 

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!