Wondverzorging


Goede verzorging van wonden is belangrijk.

Overleg daarom met een arts of wondverpleegkundige welke materialen en middelen je het beste kunt gebruiken. Om voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking te komen, moet het recept voor de materialen en middelen ook door een arts worden verstrekt.
Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van wondverzorgingsproducten niet stilstaan, willen we je toch een overzicht van de mogelijkheden bieden. De materialen die we hier aanraden zijn ons aangereikt door een wondverpleegkundige en worden door steeds meer leden van de vereniging gebruikt.
 

Wonden spoelen in plaats van douchen en baden

We adviseren om bij een normale huid douchen, baden en het gebruik van zeep en lotions zo veel mogelijk te beperken. Deze visie berust op het feit dat de huid zichzelf reinigt. Door veel met zeep te wassen zou het zelfreinigende vermogen van de huid verstoord worden en kunnen juist huidaandoeningen ontstaan. Mocht dit wat te radicaal klinken, gebruik dan een zeep die de zuurgraad van de huid niet aantast (b.v. Sebamed).

Aangezien veel mensen met HS regelmatig, zo niet altijd, wonden hebben adviseren we een andere handelswijze. Het spoelen van de wonden is erg belangrijk. Hierbij kan het beste een handdouche gebruikt worden, zodat de aangedane plekken goed schoongespoeld kunnen worden. Omdat het niet prettig voelt om de straal recht op de wonden te zetten, raden we aan om de straal op gezonde huid vlak boven de wond te zetten. Ook kan een schoon washandje om de douchekop gedaan worden, zodat de straal minder hard is. Het spoelen mag niet te lang en ook niet te vaak per dag gedaan worden anders treedt verwerking van de wondranden op. Was de aangedane huid met Betadine-zeep, Betadine-scrub, Dettol-zeep, Hibiscrub, Hibicet concentraat (verdund gebruiken!) of Unicura-zeep. Deze producten werken desinfecterend en reinigend. Denk eraan om eerst op een gezonde plek van de huid te testen of er geen allergische reactie optreedt.

Over het algemeen geldt dat baden de huid week maakt. Voor sommigen van ons kan dit als gevolg hebben dat een ontsteking hierdoor eindelijk open gaat, echter voor reeds bestaande wonden is het niet goed. Het grote voordeel van een bad is echter wel, dat er bepaalde stoffen aan toegevoegd kunnen worden, zodat daar in geweekt kan worden. Hetzelfde effect kan bereikt worden door kompressen te drenken in een aftreksel van de werkzame stof en deze op de aangedane plaatsen te leggen. Welke stoffen het beste toegevoegd kunnen worden, kun je het beste met de arts bespreken.

Na het spoelen dienen de wonden zo goed mogelijk droog gemaakt te worden. De wondranden kunnen droog gedept worden met het liefst steriele gazen en anders met schone pluisvrije handdoeken. Wonden zelf mogen alleen gedroogd worden met steriele gazen (met name bij beslag op wondbodems).


De juiste wondbehandeling

Let voordat je een wond gaat behandelen op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat de wonden in een zo schoon mogelijke omgeving worden behandeld.
 • Zorg er ook voor om met zo steriel mogelijke materialen te werken, dus niet het verband knippen met de keukenschaar. Verband moet ook altijd op een droge plaats worden bewaard en aan niet te veel temperatuurwisselingen worden blootgesteld.
 • Bepaal eerst of het om een gele wond gaat of om een rode wond. Een rode wond is helemaal schoon en gezond en dient ook alleen maar te worden beschermd. Een gele wond verwijst naar het gele beslag dat in de wond zichtbaar is. Deze wond is dus nog vuil en moet worden gereinigd. 
 • Als bepaald is om wat voor soort wond het gaat, moet worden gekeken naar de mate van wondexsudatie (wondvocht). Is de wond erg nat, wat vochtig of zelfs droog.

Kijk vervolgens in het wondbehandelingsprotocol welk soort verband er gebruikt kan worden. Sommige namen zijn gerelateerd aan een bepaalde firma. Daarom is een aantal soorten verbandmiddelen nader uitgewerkt, zodat duidelijk uitgelegd kan worden wanneer welk soort verband gewenst is.


Wondverpleegkundige

Als je last hebt van een erg grote, langdurige of vuile wond dan is het handig om contact op te nemen met een wondverpleegkundige bij jou in de buurt. In de meeste ziekenhuizen is tegenwoordig een wondverpleegkundige werkzaam en ook thuiszorgorganisaties kunnen contact opnemen met een wondverpleegkundige. Mocht dit allemaal niet lukken dan kun je contact opnemen met het secretariaat van de vereniging.


Littekenbehandeling

Wat vaak vergeten wordt, is het proces na het sluiten van de wond. Veel mensen hebben dan last van vurig gekleurde en trekkerige littekens, die soms ook nog door blijven groeien. Deze kunnen worden behandeld met de diverse crèmes, verkrijgbaar bij de drogist. Hierbij valt te denken aan vitamine E-crème of littekencrème. Er zijn echter ook een aantal speciaal ontwikkelde producten.

 • Cica-Care
  Dit is een siliconengel (gelsheet). Cica-Care plakt aan één kant, waardoor het eenvoudig en comfortabel te dragen is. Het dragen van de siliconengel over het littekenweefsel resulteert na een aantal maanden in een duidelijk minder dik, minder rood en minder jeukerig litteken. De werking van dit product is duidelijk bewezen, maar voor veel mensen met HS niet altijd toepasbaar. Ondanks het feit dat de gel plakt laat het op beweeglijke lichaamsdelen toch los. Dit kan soms opgelost worden door de gelstrip te fixeren. Voor deze wonden zijn tegenwoordig ook smeerbare siliconengels ontwikkeld. De afvlakkende werking van deze producten is echter wel minder dan van de Cica-Care.
   
 • Dermatix en Zeraderm
  Dit zijn twee transparante en zelfdrogende siliconengels die er uitzien als een gewone huidcrème. Deze gels dienen twee keer per dag te worden aangebracht op het litteken. Na verloop van een aantal maanden zal het litteken minder vurig en vlakker worden.

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!