Covid vaccin en HS

Algemene informatie met betrekking tot het corona-virus van de afdeling dermatologie van het Erasmus MC

De afdeling Dermatologie van het ErasmusMC heeft veel vragen gekregen van patiënten die ontstekingsremmende medicatie gebruiken zoals ciclosporine, mycofenolzuur, azathioprine, dimethylfumaraat, methotrexaat of een biological (bijv. adalimumab, etanercept ustekinumab, guselkumab, ixekizumab, brodalumab, omalizumab, dupilumab). Een deel van deze medicijnen heeft als (bij)werking een verminderde weerstand/afweer. Het voorkomen van een besmetting heeft daarom de eerste prioriteit. Deze informatie is opgesteld op basis van de actuele inzichten, en in overeenstemming met de adviezen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De adviezen kunnen aangepast worden op basis van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. 

Ik gebruik een ontstekingsremmend of afweeronderdrukkend medicijn. Kan ik gevaccineerd worden voor COVID-19?

Het advies van de afdeling Dermatologie van het ErasmusMC is om je wel te laten vaccineren tegen COVID-19. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat vaccineren meer risico op bijwerkingen geeft bij gelijktijdig gebruik van ontstekingsremmende medicatie. Er zijn nog onvoldoende gegevens over de effectiviteit van vaccinatie bij mensen die ontstekingsremmende medicijnen gebruiken. Mogelijk treedt er een iets minder goede bescherming op na vaccinatie. Houd je zich dus ook nà vaccinatie aan de momenteel geldende maatregelen (zoals de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje). Het staken van ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende medicijnen vóór of nà vaccinatie tegen COVID-19 raden we niet aan.

Meer veelgestelde vragen

Voor meer veelgestelde vragen over corona en het vaccineren, kun je kijken op de website van het Erasmus MC. Zij hebben nog meer veelgestelde vragen opgesteld over dit onderwerp.

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!