Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa?

Er zijn verschillende theorieën over de mogelijke oorzaken van HS. De ene theorie is dat afgesloten haarzakjes gaan ontsteken, zoals bij acne. Haarzakjes raken waarschijnlijk verstopt, doordat bij mensen met HS de huid heel erg verhoornt. Een andere theorie gaat uit van een auto-inflammatoire reactie van het lichaam op de verstopte haarzakjes. Een auto-inflammatoire reactie komt door een te hard werkend afweersysteem van het lichaam. Opvallend veel mensen met hidradenitis suppurativa hebben ook andere ziekten, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, collitus ulcerosa of reuma.

Factoren die van invloed zijn op HS

Hidradenitis suppurativa ontstaat niet door slechte hygiëne. Wel is er aan aantal factoren dat van invloed lijkt te zijn op het ontstaan en/of de ontwikkeling van HS.

  • Aanleg: het lijkt erop dat deze ziekte 'in de familie zit'.
  • Hormonen: bij vrouwen zijn de ontstekingen tijdens of vlak voor de menstruatie vaak erger. Tijdens een zwangerschap en in de overgang gaat het vaak beter of juist slechter.
  • Overgewicht: opvallend veel mensen met hidradenitis hebben wat overgewicht.
  • Stress: de aandoening wordt negatief beïnvloed door stress.
  • Roken: een groot aantal mensen met deze ziekte rookt of heeft gerookt. Hoewel roken óók een rol speelt in het ontstaan van HS zijn er geen studies waaruit blijkt dat stoppen met roken een eenmaal ontstane hidradenitis kan doen genezen.

Ook strak zittende kleding en overmatige transpiratie zouden bijdragen aan verergering van de klachten, terwijl zwemmen of baden juist weer tot verbetering kan leiden.
 

Diverse benamingen en hun oorsprong

Hidradenitis suppurativa is Latijn voor ‘etterende zweetklierontsteking’. Ondanks de naam zijn het niet de zweetklieren die het eerst ontstoken raken, maar de haarzakjes zelf. De zweetklieren raken daarna ook geïrriteerd. En hoewel HS een aan acné verwante ziekte is, is het géén acné. Er zijn meerdere benamingen voor HS, gerelateerd aan de mogelijke oorzaken en de plaatsen waar de ontstekingen voorkomen. Zoals Acne inversa (van de huidplooien) en Acne ectopica (buiten zijn normale ligging). Soms ontstaat een naam naar aanleiding van de plaats waar de ontstekingen zich bevinden, bijvoorbeeld acne axillair (oksel). Of de ziekte wordt vernoemd naar een bepaalde arts of onderzoeker, zoals de ziekte van Verneuil.

Gaandeweg is dus de oorspronkelijke theorie dat de ontsteking uitgaat van de zweetklieren vervangen door de theorie dat afsluiting van het haartalgkliercomplex centraal staat, net als bij gewone acne. Daarom gaan er stemmen op om de term hidradenitis niet meer te gebruiken, maar alleen nog acne inversa of acne ectopica. Hidradenitis suppurativa is echter wereldwijd de meest gebruikte term.

Wil je meer weten over de historie van de naamgeving, lees dan het artikel Hidradenitis: nietes-welles.
 

Wie krijgt hidradenitis?

Volgens schattingen komt HS bij 2% tot 3% van de bevolking voor. Dit percentage omvat zowel zeer lichte vormen als de ernstige varianten van HS. Circa 20% van de patiënten heeft de meest ernstige vorm van HS. In werkelijkheid kunnen de percentages hoger liggen, omdat de aandoening niet altijd herkend wordt. Ondanks het feit dat HS dus zeker geen zeldzame ziekte is, duurt het gemiddeld 7 jaar tot de diagnose gesteld wordt. Waarschijnlijk komt dit door de onbekendheid van artsen en andere zorgverleners met de aandoening. De ziekte ontstaat gemiddeld pas nà de puberteit, tussen het 20ste en 30ste levensjaar, en komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Lees meer op de bladzijden verschijnselen en diagnose

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!