De verschijnselen van hidradenitis

De eerste verschijnselen zijn een soort puist en ontsteking van het haarzakje (de haarfollikel), die zonder tijdige behandeling later overgaat in een meer etterig en verlittekenend chronisch ontstekingsproces. De ontstekingen beperken zich niet tot oksels en liezen, maar komen ook voor op en onder de borsten en rond de anus en bilnaad. Soms zijn de billen aangedaan en in zeldzame gevallen is er sprake van HS ter hoogte van de nek, taille en achter de oren.

Als het huidbeeld verergert, nemen ook de klachten van pijn, ongemak en irritatie toe. Er ontstaan dieper gelegen pijnlijke verdikkingen met een vurige roodheid die vaak leiden tot een abces dat chirurgisch ontlast moet worden. Secundaire plekken ontstaan door lokale herhaling, het samenvloeien van bestaande plekken en overmatige toename van bindweefsel in de huid rondom die plekken. Kenmerkend voor dit stadium van de ziekte zijn de kanalen in de huid (fistels), die lange tijd kunnen blijven bestaan en vaak besmet worden door bacteriën. Dat zorgt voor een onaangename geur.

Het laatste stadium wordt gekenmerkt door overmatige groei van bindweefsel met als gevolg verlittekening. Dat leidt tot onderhuidse verharding van het weefsel van ontstoken bultjes en fistels. Dit kan bewegingsbeperking of lymfoedeem (vochtophoping in het lymfevatenstelsel) tot gevolg hebben. Daarnaast is er vooral in een later stadium aanwezigheid van open mee-eters, huidknobbeltjes, met pus gevulde blaasjes en soms cysten in de opperhuid.


Wat gebeurt er eigenlijk onderhuids?

Daar waar het haartje naar buiten komt, raakt de opening van de haarzakjes verstopt. Die opening wordt geblokkeerd door een hoornprop of door zwelling in de omgeving. De binnenkant van het haarzakje is bekleed met huidcellen. Deze huidcellen blijven delen en sterven uiteindelijk af in de vorm van huidschilfers. Al deze huidschilfers hopen zich op in het haarzakje, dat op een gegeven moment knapt. Dan komt de inhoud ervan onder de huid terecht en dit veroorzaakt een ontsteking. Er is dan sprake van een holte gevuld met keratine, levende en dode huidcellen, pus en bacteriën (een abces). Deze rommel zoekt een uitweg en breekt door naar de huid. Op dat moment is er een tunnelvormige verbinding (een fistel) tussen de ontstoken holte in de diepte, en de huid aan de buitenkant. In deze holtes en gangen kunnen diverse bacteriën zich gaan vermeerderen. Er komen ontstekingscellen op af die de bacteriën en de resten van het geknapte haarzakje proberen op te ruimen, maar dit lukt maar gedeeltelijk. Tussen al deze ontstekingscellen in bevinden zich nog steeds de oorspronkelijke cellen van de wand van het haarzakje. Deze cellen vormen nieuwe holten en buisvormige structuren. Er kan zo een heel gangenstelsel onder de huid ontstaan en gaan ontsteken.

Lees verder hoe de diagnose wordt gesteld.

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!