Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag, is een antwoord niet duidelijk of wil je graag een onderwerp toevoegen? Gebruik dan het vragenformulier onderaan deze pagina. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wat is hidradenitis?

Hidradenitis is een huidziekte waarbij terugkerende ontstekingen van de haarzakjes ontstaan in de huidplooien, vooral de oksels en de liezen maar ook de billen of de huid onder de borsten kan aangedaan zijn. De aandoening begint meestal tijdens of vlak na de puberteit, vaak op de leeftijd tussen de 20 en 25 jaar. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking heeft er last van, vrouwen vaker dan mannen. Hidradenitis is voor de mensen die eraan lijden een onaangename aandoening. Het kan pijnlijke ontstekingen veroorzaken, het ziet er ontsierend uit, er kunnen littekens ontstaan die deels kunnen samentrekken en het kan onaangenaam ruiken.

Lees meer

Ben ik de enige die last heeft van hidradenitis?

Hidradenitis is geen zeldzame aandoening. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking heeft er last van, vrouwen vaker dan mannen. Het merendeel van de mensen met hidradenitis heeft een milde vorm, dat wil zeggen af en toe een ontsteking die zonder littekens geneest.

Waar komt de naam hidradenitis vandaan? Wat is acne inversa en acne ectopica?

Voluit heet de aandoening hidradenitis suppurativa. Letterlijk vertaald vanuit het Latijn betekent dit ‘pussende zweetklierontsteking'. Eigenlijk is hidradenitis een verkeerde naam, omdat nu bekend is dat hidradenitis een ontsteking is van het haarzakje en niet direct van de zweetklier. Sommige artsen willen de naam hidradenitis dan ook niet meer gebruiken en de aandoening acne inversa of acne ectopica noemen. Toch is hidradenitis wereldwijd nog steeds de meest gebruikte naam. Andere namen voor dezelfde aandoening zijn:

• Acne inversa. Dit betekent acne in de lichaamsplooien.

• Acne ectopica.  Dit betekent acne buiten de normale plaatsen.

• Ziekte van Verneuil. Een Franse arts met de naam Verneuil zei in 1864 dat de aandoening ontstaat uit een ontsteking van de zweetklieren

Waardoor en hoe ontstaat hidradenitis?

Hidradenitis is in eerste instantie een ontsteking van een haarzakje. De huid rond de uitgang van het haarzakje raakt door een onbekende oorzaak verdikt waardoor de uitgang naar buiten afgesloten raakt. Vervolgens wordt het haarzakje wijder, zoals een ballon, en kan naar binnen openbreken. De inhoud van dit haarzakje (huid- en haarresten, talg en zweet) komt dan diep in de huid terecht daar waar deze niet hoort. Het lichaam herkent dit als materiaal wat opgeruimd moet worden en start een ontstekingsproces om dit materiaal op te ruimen. De verschillende ontstekingen in een gebied kunnen vervolgens met elkaar in verbinding komen te staan door middel van gangetjes onder de huid en soms zijn er ook gangetjes naar buiten (fistels). Er zijn verschillende factoren die van invloed lijken te zijn op het ontstaan en/of de ontwikkeling van HS.

• Aanleg: het lijkt erop dat deze ziekte 'in de familie zit.

• Hormonen: bij vrouwen zijn de ontstekingen tijdens of vlak voor de menstruatie vaak erger. Tijdens een zwangerschap en in de overgang gaat het vaak beter of juist slechter.

• Overgewicht: opvallend veel mensen met hidradenitis hebben wat overgewicht.

• Stress: de aandoening wordt negatief beïnvloed door stress.

• Roken: een groot aantal mensen met deze ziekte rookt of heeft gerookt. Hoewel roken een rol speelt in het ontstaan van HS zijn er geen studies waaruit blijkt dat stoppen met roken een eenmaal ontstane hidradenitis kan doen genezen.

Ook strak zittende kleding en overmatige transpiratie zouden bijdragen aan verergering van de klachten, terwijl zwemmen of baden juist weer tot verbetering zou kunnen leiden.

Is hidradenitis besmettelijk?

Hidradenitis is in niet besmettelijk. Je kunt het niet oplopen door huidcontact. De aandoening ontstaat als het ware ‘van binnenuit'. Aanraken van de huid kan absoluut geen kwaad. In het wondvocht kunnen wel bacteriën voorkomen, maar dat zijn meestal dezelfde soorten die gezonde mensen op hun huid hebben, zonder daar ziek van te worden.

Is hidradenitis erfelijk?

Hidradenitis is een aandoening die vaker voorkomt bij familieleden dan op basis van toeval mag worden verwacht. Ongeveer 40% van de patiënten kent iemand in de familie die ook hidradenitis heeft. Het lijkt er dus op dat erfelijke factoren een bijdrage leveren aan het ontstaan van hidradenitis. Maar naast erfelijke factoren spelen veel andere onbekende factoren een rol bij het ontstaan van hidradenitis. Het is dus zeker niet gezegd dat jouw kinderen hidradenitis krijgen als jij zelf HS hebt.

Heeft voeding invloed op het ontstaan van hidradenitis?

Het is niet bekend dat specifieke voedingsmiddelen bijdragen aan het ontstaan van hidradenitis. Sommige mensen merken na het eten van bepaalde voedingsmiddelen een verergering of verbetering van de klachten. Dit verschilt per patiënt en er is geen algemene richtlijn voor te geven. Een gevarieerde voeding is daarentegen altijd aan te bevelen voor de gezondheid.

Heeft het zin om een dieet te volgen?

In het algemeen volstaat een evenwichtige voeding, maar soms is het goed eens te zien of supplementen en mineralen wel goed opgenomen worden. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan zinvol zijn. Kijk daarvoor op de pagina voeding. Afvallen in het geval van overgewicht kan zeker een bijdrage leveren in de behandeling en ervaring van hidradenitis.

Kan de levensstijl invloed hebben op hidradenitis?

Menstruatie, strak zittende, schurende kleding en overmatige transpiratie zouden kunnen bijdragen aan verergering van de klachten; terwijl zwemmen of baden juist weer tot verbetering zou kunnen leiden. Maar dit wisselt sterk per persoon. Roken geeft wel een duidelijk verhoogde kans op verergering van hidradenitis.

Zijn er geneesmiddelen die hidradenitis kunnen veroorzaken of verergeren?

Het is beschreven dat het gebruik van lithium bestaande hidradenitis zou kunnen verergeren.

Spelen andere factoren een rol bij het ontstaan van hidradenitis, zoals hormonen, stress, alcohol, roken?

Net als bij acne kunnen mannelijke geslachtshormonen een rol spelen bij het ontstaan van de ontstekingen, maar hoe dat precies in zijn werk gaat, is onbekend. Ook geven vrouwen soms aan dat rond de menstruatie de hidradenitis verergert. Maar het is niet zo dat vrouwen met hidradenitis te veel mannelijke geslachtshormonen hebben. Veel patiënten geven aan dat stress de klachten verergert. Het is bekend dat stress het afweersysteem kan beïnvloeden, maar de precieze invloed van stress op hidradenitis is onbekend. Het is onbekend of alcohol HS beïnvloedt. Bij hidradenitis lijkt er wel een verband te bestaan met roken, maar er zijn ook patiënten die al klachten hebben voordat ze gaan roken of die nooit gerookt hebben. Meer dan 80% van de mensen met HS rookt. Stoppen met roken helpt bij betere wondgenezing en kan mogelijk ook helpen bij het verminderen van (nieuwe) ontstekingen.

Welke invloed heeft stress op hidradenitis?

Ongeveer 70% van de patiënten is van mening dat stress van invloed is op de ernst van de ziekteverschijnselen. Stress kan het afweersysteem beïnvloeden maar het is niet bekend welke invloed stress precies heeft op hidradenitis. Wel is duidelijk dat hidradenitis veel stress kan opleveren. De kwaliteit van leven van patiënten met hidradenitis is dan ook vaak aanzienlijk verminderd.

Heeft het zin om stress te vermijden?

Er zijn geen aanwijzingen dat stress hidradenitis veroorzaakt. Hidradenitis is wel een aandoening die veel stress met zich mee kan brengen. Het omgaan met hidradenitis is een kwestie van aanpassen en een weg zien te vinden. Het vermijden van stressvolle situaties kan daarbij uitkomst bieden, omdat de hoeveelheid stress die men aan kan door de hidradenitis soms beperkt is.

Welke klachten kan hidradenitis geven?

Veel voorkomende klachten bij hidradenitis zijn; pijn, schaamte (bijvoorbeeld in het aangaan van relaties), littekens en onaangenaam geurende, vieze afscheiding uit fistels en abcessen. Dit heeft een directe invloed op je bewegingsvrijheid en daarmee op werk, sport, relaties en seks.

Kan hidradenitis vermoeidheidsklachten geven?

Grote ontstekingen vergen veel energie van het lichaam. Zeker bij ernstige hidradenitis is vermoeidheid een veel gehoorde klacht. Daarnaast kan hidradenitis ook psychisch een zware belasting zijn, wat met vermoeidheid gepaard kan gaan.

Hoe ziet hidradenitis er uit?

Er zijn verschillende vormen van hidradenitis, variërend van mild tot ernstig. Hidradenitis ontstaat vaak als een soort puist of een pijnlijk knobbeltje diep in de huid dat kan uitgroeien tot een abces (holte met pus). Ook worden er vaak dubbele mee-eters gezien. Oksels, liezen en billen zijn de huidgebieden die het vaakst zijn aangedaan. Bij milde hidradenitis heeft de patiënt enkele malen per jaar tot maandelijks enkele ontstekingen die genezen zonder littekens. Bij ernstiger hidradenitis ontstaan door langdurige en grotere ontstekingen ook littekens soms met een pussende fistel (kanaaltje naar buiten). Bij de meest ernstige vorm van hidradenitis zijn de ontstekingen, abcessen en fistels samengevloeid tot een groot continu ontstoken gebied. Vooral in dit laatste stadium van hidradenitis neemt de hoeveelheid bindweefsel toe, waardoor er zich onderhuids littekens met verhardingen vormen. Dit kan bewegingsbeperkingen of lymfoedeem (vochtophoping in het lymfevatenstelsel) tot gevolg hebben. Als daardoor het lymfevocht in armen of benen niet goed kan afvloeien, krijgt men uiteindelijk een dikke arm of een dik been. Een door artsen gebruikte indeling van hidradenitis om de ernst van het ziekteproces weer te geven is de Hurley stage indeling.

• Stage I: één of enkele abcessen (onderhuidse ophoping van pus) zonder fistelgangen (abnormale verbindingsweg tussen een lichaamsholte en de huid of tussen twee holten onderling)

• Stage II: telkens terugkerende abcessen op dezelfde plaats met op den duur fistelgangen

• Stage III: velden van ontstoken weefsel met vele abcessen, fistelgangen en littekenweefsel.

Klik hier voor een visuele weergave van hidradenitis.

Kun je hidradenitis ook op andere plaatsen dan je oksels en liezen krijgen?

De ontstekingen komen het meest voor in huidplooien als de oksels, rond anus en billen, in de schaamstreek en bij vrouwen onder de borsten. Maar hidradenitis kan in principe op elke plek op je lichaam ontstaan waar haarzakjes zitten. Met uitzondering van handpalmen, voetzolen en de lippen van je mond.

Welke ziekten lijken op hidradenitis?

Hidradenitis wordt ook wel tot de zogenoemde acne tetrade gerekend: dit zijn vier ziekten die erg op elkaar lijken echter op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen. Soms komen deze ziekten samen voor bij een persoon. De vier ziekten in deze acne tetrade zijn:

• Hidradenitis suppurativa.

• Sinus pilonidalus: een (ontstoken) haarnestholte (ingegroeide haar) die meestal bovenin de bilspleet gelegen is.

• Acne conglobata: grote pussende ontstekingen (acne) op de rug. Vrijwel alleen voorkomend bij mannen.

• Perifolliculitis capitis: ontsteking van de hoofdhuid met puisten en abcessen (onderhuidse holtes gevuld met pus). Deze aandoening is zeldzaam.

 

De ziekte van Crohn (een vorm van darmontsteking) komt soms samen voor met hidradenitis. Zeker als er ook ontstekingen met fistels rond de anus bestaan, kan het heel moeilijk zijn om het verschil te zien tussen hidradenitis of de ziekte van Crohn. Soms lopen de aandoeningen in elkaar over. Hidradenitis kan ook lijken op steenpuisten. Steenpuisten worden in tegenstelling tot hidradenitis veroorzaakt door een bepaalde bacteriesoort. Steenpuisten kunnen overal op het lichaam voorkomen, dus niet vrijwel alleen in oksels, liezen en billen.

Kan hidradenitis verergeren en andere ziekten of complicaties veroorzaken? En welke factoren spelen hierbij een rol?

Hidradenitis kan verergeren in de loop van de tijd. Maar mensen met een ernstige hidradenitis ontwikkelen dit meestal vrij snel. Iemand die al langere tijd een milde hidradenitis heeft, zal waarschijnlijk geen ernstige hidradenitis ontwikkelen. Naast het feit dat HS kan verergeren, kunnen er ook complicaties optreden. Complicaties die kúnnen voorkomen zijn koorts, bloedvergiftiging, wondroos en zelfs huidkanker, voornamelijk op de billen bij mannen. Ook kunnen mensen met hidradenitis een ontsteking van de gewrichten krijgen.

Heeft een zwangerschap negatieve gevolgen voor hidradenitis?

Hidradenitis kan ontstaan in periodes dat het lichaam aan hormonale veranderingen onderhevig is. Meestal begint de ziekte in of na de puberteit maar het kan ook beginnen tijdens of na de zwangerschap en zelfs nog na de menopauze. Veel vrouwen zien een toename van de ontstekingen voor of tijdens de menstruatie. Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen door hormonale veranderingen juist minder last van bestaande hidradenitis. Maar uit een vragenlijstonderzoek onder vrouwelijke patiënten bleek 36% direct na de zwangerschap weer meer last van hidradenitis te krijgen. HS zelf is niet besmettelijk en wordt niet direct overgedragen op je kind. Dat neemt overigens niet weg dat je kind vanuit zichzelf wel hidradenitis zou kunnen krijgen.

Moet een vrouw speciale voorzorgsmaatregelen nemen in geval van zwangerschap of borstvoeding?

Hidradenitis zelf is niet besmettelijk en kan niet worden overgedragen op je kind door het geven van borstvoeding. Diverse behandelingen kunnen echter wel schadelijk zijn tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Raadpleeg de bijsluiter en de behandelend arts indien je zwanger bent of zwanger wenst te worden.

Hoe weet je zeker dat de huidaandoening waar je last van hebt hidradenitis is?

Over het algemeen kunnen de huisarts en de dermatoloog op grond van de klachten en de verschijnselen de diagnose direct stellen. Soms zal een kweek op bacteriën worden afgenomen. Een enkele keer zal een biopt (stukje huid wat onder verdoving wordt verwijderd) worden afgenomen om andere aandoeningen uit te sluiten. Drie kenmerken die op dit moment gebruikt worden voor het stellen van de diagnose hidradenitis zijn:

1 de typische huidafwijkingen zoals mee-eters, diep gelegen ontstekingen en/of verlittekening,

2 typische plaatsen op het lichaam, zoals liezen en/of oksels en

3 het terugkerende en langdurige verloop.

Kan een huisarts de diagnose stellen of is het verstandig een dermatoloog te raadplegen?

In principe kan een huisarts de diagnose stellen. Wanneer je zelf denkt aan hidradenitis is het belangrijk dit bij een bezoek te vermelden om onnodige onzekerheid te voorkomen. Een veel gehoorde klacht van patiënten is namelijk dat de aandoening in het beginstadium niet herkend wordt door huisartsen en specialisten, waardoor niet of te laat de goede behandeling wordt ingesteld en soms al onherstelbare schade is ontstaan. Voor de behandeling van hidradenitis is het vaak wel noodzakelijk een dermatoloog (huidarts) te bezoeken.

Kun je voorkomen dat je hidradenitis krijgt?

Hidradenitis ontstaat door een combinatie van factoren zoals erfelijke factoren, omgevingsfactoren, overgewicht en hormonale factoren. Het is onmogelijk met al deze factoren rekening te houden. Omgevingsfactoren zoals het niet roken of stoppen met roken kunnen het risico op hidradenitis wel verminderen.

Is hidradenitis te genezen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis te behandelen, maar geen enkele behandeling kan het probleem snel en definitief oplossen. In de meeste gevallen is er wel wat aan de intensiteit en de frequentie van de ontstekingen te doen. Daarnaast heeft een milde hidradenitis een grotere kans op genezing dan een ernstige. Maar ook wanneer een behandeling succesvol is, kan de ziekte terugkomen. Vaak is een hidradenitis dus niet helemaal te genezen en blijft jarenlang bestaan.

Gaat hidradenitis uit zichzelf over?

Hidradenitis is meestal een chronische ziekte waarbij periodes van ontstekingen en geen ontstekingen elkaar afwisselen. Bij mensen met een milde hidradenitis kan de aandoening na jaren uit zichzelf uitdoven. Bij veel vrouwen verdwijnen de klachten na de menopauze, echter in zeldzame gevallen kan hidradenitis ook na de menopauze ontstaan. Maar ook bij mannen met een ernstige hidradenitis kunnen de ontstekingen naar mate ze ouder worden (meestal na hun 50ste) verminderen.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden met lokale middelen bij hidradenitis?

Beginnende ontstekingen kunnen worden behandeld met lokale behandeling op de aangedane plaats. Een voorbeeld van een lokale behandeling is resorcinol. Resorcinol werkt op de afsluiting van het haar/talgklierzakje en is verkrijgbaar als een crème. Lokale antibiotica kunnen ook worden voorgeschreven. Wassen met bacteriedodende zepen zou mogelijk ook werkzaam zijn, hier is echter geen bewijs voor. Lees meer op de pagina over lokale en systemische therapieën.

Wat is de behandeling met systemische middelen (pillen) bij hidradenitis?

Er worden diverse (combinaties) van systemische antibiotica geadviseerd bij HS. De keuze is onder andere afhankelijk van de aanwezige bacteriën, het medicijngebruik van de patiënt en ervaringen van de behandelend arts met andere patiënten. Lees meer op de pagina over lokale en systemische therapieën.

Werken alternatieve geneeswijze?

Er bestaat geen enkel bewijs dat alternatieve geneeswijzen een gunstige invloed hebben op het beloop van hidradenitis.

Welke chirurgische behandelingen zijn er voor hidradenitis?

Chirurgische behandeling is een belangrijk onderdeel van de behandeling van hidradenitis. Vaak bestaat de behandeling van hidradenitis uit een combinatie van medicijnen en operaties. Er zijn verschillende operatiemethoden voor hidradenitis. Sommige worden toegepast om de pijn te verminderen, sommige worden toegepast om de hidradenitislaesies op vaste plaatsen te genezen en sommige worden toegepast om patiënten geheel van hidradenitis te (proberen te) genezen. Het soort operatie waarvoor gekozen wordt, hangt af van de ernst van de hidradenitis, de soort ontstekingen (bv. steeds andere plaatsen) de ervaring van de arts met een bepaalde methode en de wens van de patiënt. Lees meer op de pagina over chirurgische behandeling.

Welke vormen van chirurgie hebben de voorkeur?

De keuze op welke manier geopereerd wordt, hangt af van de ernst en de locatie van de hidradenitis. Het opensnijden van een abces en het laten afvloeien van het pus is een tijdelijke pijn verlichtende maatregel, die ook door de huisarts of op de spoedeisende hulp kan worden gedaan. Vaak moet je daarna nog terugkomen bij de specialist om te kijken of er niet uitgebreider geopereerd moet worden. ‘Deroofing' (het weghalen van de huid boven de ontstekingen) en andere chirurgische ingrepen worden sterk geadviseerd wanneer een ontsteking of fistel steeds op dezelfde plaats problemen veroorzaakt. De behandeling met de CO2-laser heeft weinig voordelen ten opzichte van ‘deroofing'. Bij ernstige hidradenitis waarbij grote aaneengesloten gebieden zijn ontstoken, moeten soms grote huidgebieden worden weggesneden onder algehele narcose, dit is meestal een zware operatie. Vaak wordt geprobeerd van tevoren de ontstekingen eerst zo klein mogelijk te krijgen met medicijnen. Lees meer op de pagina over chirurgische behandeling.

Hoe wordt de wond na operatie gesloten?

Er zijn verschillende manieren om de wonden te laten genezen die na operatie ontstaan. Men kan de wond open laten en het lichaam zelf de wond laten genezen, men kan de wond hechten en bij grote wonden kan ook een huidtransplantaat worden gebruikt. Dit huidtransplantaat wordt meestal afgeschaafd van het been. Bij grote wonden kan ook huid worden verplaatst van naast de wond naar in de wond. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking(en), de locatie ervan en de grootte van de wond, bepaalt de specialist hoe de wond het beste gesloten kan worden na de operatie.

Is ontharing door middel van een laser nuttig?

De werking en het resultaat van laserontharing bij hidradenitis zijn nog niet goed onderzocht. Bij hidradenitis kunnen alle haarzakjes ontsteken, ook de voor het menselijk oog onzichtbare. De ontharingslaser ziet niet alle haarzakjes in aangedaan gebied en zal ze dus ook niet allemaal verwijderen. Echter, het verwijderen van een deel van de haarzakjes kan soms al verlichting bieden. Als de haren in het aangedane gebied donker van kleur zijn, is laserbehandeling mogelijk. Bij hele dunne haren en blonde/grijze haren is laserbehandeling veel lastiger en soms zelfs niet mogelijk.

Mag ik mij ontharen met een scheermes?

Er is geen duidelijk verband tussen scheren en het krijgen van hidradenitis. Dit neemt niet weg dat sommige patiënten aangeven dat er meer ontstekingen ontstaan na scheren. Is dit bij jou het geval dan wordt scheren ontraden. Soms is er minder irritatie bij haarverwijdering met een scheerapparaat.

Mag ik deodorant gebruiken?

Er is geen verband tussen het gebruik van deodorant en hidradenitis, maar als deodorant irritaties geeft, wordt het gebruik ervan afgeraden. Als er geen ontstekingen aanwezig zijn kan wel een ongeparfumeerde deodorant gebruikt worden. Sprays en verstuivers zijn hygiënischer dan rollers en sticks. Zijn er wel ontstekingen of wil je de kans op irritaties zoveel mogelijk uitsluiten, dan kan de deodorant op de kleding gespoten worden.

Is leeftijd of geslacht van invloed op de behandeling?

Sommige operatieve ingrepen zijn zeer uitgebreid en vergen een langdurig herstel. Leeftijd is daarbij geen bepalende factor. De patiënt moet alleen wel gezond genoeg zijn om de operatie te ondergaan. Behandeling met cyproteronacetaat is alleen geschikt voor vrouwen omdat het een anti-androgeenhormoon is dat ook kan worden gebruikt als voorbehoedsmiddel.

Wordt elke behandeling vergoed door de verzekeraar?

Een deel van de behandelingen die gegeven worden voor hidradenitis is hier niet voor geregistreerd. Hiervoor gelden andere vergoedingscriteria dan voor medicatie die wel voor hidradenitis geregistreerd is. Ook voor medicijnen die staan op de lijst ‘dure geneesmiddelen' gelden andere vergoedingscriteria. TNF-alpharemmers (de zogenaamde biologicals) vallen onder deze dure medicamenten.

Is het onverstandig om hidradenitis continu met hetzelfde middel te behandelen?

Welke behandeling het gewenste effect heeft, verschilt van persoon tot persoon en is medeafhankelijk van de ernst van de aandoening. Vaak is er niet één behandeling met het gewenste effect maar is het een combinatie. De volgende uitgangspunten worden aangehouden door huidartsen:

 

• Adviseren te stoppen met roken en bij overgewicht af te vallen.

• Starten met een onderhoudsbehandeling met een tetracycline.

• Lokale behandeling met resorcinol 15% crème.

• Behandeling met een ander antibioticum tijdens periodes met een ernstige infectie.

• Bij milde tot matige hidradenitis kunnen ontstekingen en gangen die steeds op dezelfde plaats terugkomen met ‘deroofing' worden behandeld.

• Als de ontstekingen tot rust zijn gekomen, kan er geopereerd worden en kan het ontstoken weefsel worden weggehaald.

 

Bij sommige behandelingen neemt de werkzaamheid in de loop van de tijd af. Het is dan ook verstandig deze middelen niet langdurig te gebruiken.

Kun je voorkomen dat hidradenitis terugkomt als het na behandeling is verdwenen?

Hidradenitis kan helaas altijd terugkomen. Het is aan te bevelen af te vallen bij overgewicht en indien van toepassing te stoppen met roken.

Waar kan ik naast deze website nog meer informatie krijgen over hidradenitis?

Bij medische inhoudelijke vragen kun je terecht bij je huisarts of specialist. Op deze website vind je een overzicht van interessante en relevante links en zijn diverse publicaties over HS verzameld.

Covid vaccin

Ik gebruik een ontstekingsremmend of afweeronderdrukkend medicijn. Kan ik gevaccineerd worden voor COVID-19?

Het advies van de afdeling Dermatologie van het ErasmusMC is om je wel te laten vaccineren tegen COVID-19. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat vaccineren meer risico op bijwerkingen geeft bij gelijktijdig gebruik van ontstekingsremmende medicatie. Er zijn nog onvoldoende gegevens over de effectiviteit van vaccinatie bij mensen die ontstekingsremmende medicijnen gebruiken. Mogelijk treedt er een iets minder goede bescherming op na vaccinatie. Houd je dus ook na vaccinatie aan de momenteel geldende maatregelen (zoals de 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje). Het staken van ontstekingsremmende of afweeronderdrukkende medicijnen voor of na vaccinatie tegen COVID-19 raden we niet aan.

Stel de vraag

Wij slaan uw gegevens secuur op conform ons privacybeleid.

Velden met een * zijn verplicht

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!