Voeding

Het is ingewikkeld om iets te kunnen zeggen over de rol van voeding bij HS. Er is bovendien weinig wetenschappelijk bewijs voor de relatie tussen deze twee. Wel zijn er diverse studies gedaan rondom voeding en HS en voeding bij aanverwante huidaandoeningen. De conclusie van de HPV is dat het effect van voeding en triggers voor elke HS patiënt persoonlijk is, maar dat het zeker het proberen waard om verder te onderzoeken. Op basis van patiëntervaringen en tips van twee (orthomoleculair) voedingsdeskundigen helpen we je graag op weg.

Je kunt onze podcast besluisteren, onze themaspecial ‘Voeding wanneer je hidradenitis hebt’ lezen of de Facebook live uitzending terugkijken. En als je nog specifieke vragen hebt, kun je ze stellen via ons secretariaat.

Wat zegt onderzoek over voeding en HS?

In een Facebook live uitzending bespreken Susanne en voedingsdeskundige Daisy zaken die interessant zijn om naar te kijken en wellicht uit te proberen. Susanne heeft zelf HS en zich enorm verdiept in de relatie van voeding op hidradenitis. De uitzending is terug te kijken op onze besloten Facebook groep. Word lid van de groep en bekijk de uitzending.

Het effect van voeding en triggers zijn voor elke HS patiënt persoonlijk, voeding bij HS is ongelooflijk complex, en er bestaat geen quick fix, maar zij bespreken in deze uitzending dingen die interessant zijn om naar te kijken en wellicht uit te proberen.

Zo bevelen ervaringsdeskundigen (HS patienten) een mediterraan dieet aan. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer een HS patiënt zich daar aan houdt, des te groter de verbetering van de klachten is. Een mediterraan dieet bestaat uit:

  • verse groenten en vers fruit
  • peulvruchten
  • olijfolie
  • noten en zaden
  • vis en kip
  • volkoren producten
  • en vooral weinig rood vlees en melkproducten

Een recente studie keek vooral naar de diverse supplementen en diëten die HS patiënten als behulpzaam ervaren. De meest gebruikte supplementen zijn: kurkuma, vitamine D en zink (gebruik zink alleen in overleg of op advies van je arts). Suiker, zuivel, alcohol, gist, gluten en nachtschades worden vaak vermeden. Maar ook dit is voor iedereen anders. Voor het volhouden van een dieet moet je vooral stapje voor stapje werken. Niet opeens alle ingrediënten laten staan, maar rustig aan beginnen met bepaalde voedselgroepen om te ontdekken wat jouw triggers zijn. Handig daarvoor is een voedings- en activiteitendagboek of een eliminatieschema. 

                

 Podcast HS en voeding 

Wat is in het algemeen belangrijk om te weten over gezonde voeding? Welke impact heeft voeding op je huid en in het bijzonder op hidradenitis? Wat zijn bekende voedingstriggers voor hidradenitis? Een interessante podcast HS en voeding onder leiding van Margo Weerts met voedingsdeskundigen Daisy van der Wiel en Gerrie Hegeman, zelf ook HS-patiënt.

Gezonde recepten 

We hebben een aantal gezonde en heerlijke recepten - waarvan drie met Kurkuma - waar je mee aan de slag kunt in de keuken! Download de recepten hieronder. Bon appetit! 

Wrap met kip en avocado
Ovengebakken winterse quiche 
Golden milk
Verse kurkuma thee
Gele pasta van kurkuma met tonijn 

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!