HS en chronische darmontsteking


Wetenschap

HIDRADENITIS EN CHRONISCHE DARMONTSTEKING

Onderzoek toont aan dat chronische ontstekingsziekten van de darm (IBD) bijna vijf maal vaker voorkomen bij mensen met HS dan normaal. Heb je last van gewichtsverlies, buikpijn of bloed bij de ontlasting, dan kan dit duiden op een chronische darmontsteking. We raden je aan direct je huisarts te bezoeken.

ZIEKTE VAN CROHN KOMT VAKER VOOR BIJ MENSEN MET HS

In januari 2017 heeft de Hidradenitis Suppurativa (HS) onderzoeksgroep van het Erasmus MC en het Havenziekenhuis een onderzoek afgerond naar het voorkomen van chronische ontstekingsziekten van de darm (IBD) bij patiënten met HS. Chronische ontstekingsziekten van de darm bestaan uit de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

In dit onderzoek werd aan 1.076 HS patiënten gevraagd of zij IBD hebben. Dat bleek in 3,3% van de gevallen zo te zijn. Vooral de ziekte van Crohn blijkt vaker voor te komen bij mensen met HS. De HS patiënten met IBD waren ten opzichte van HS patiënten zonder IBD minder vaak te dik, maar er was geen verschil in aanleg voor HS, de locaties van de HS of roken. Het onderzoek leert vooral dat artsen alert moeten zijn op tekenen van IBD bij HS patiënten. Want hoe sneller de symptomen worden herkend, hoe meer kans er is op genezing van IBD.

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).


Word lid!