Verbandmaterialen

AdapticAquacel (Ag)CarboflexBuisverbandenCavilonKaltostatMepilexMepilex borderMepitelNu-GelPleistersPromogranSilvercelExtra absorberende gaaskompressen

Adaptic

Adaptic is een soort vetgaas, gemaakt van een gebreid rayon (kunststofvezel) met een kleine maaswijdte, en geïmpregneerd met een emulsie van olie en water. De emulsie lost niet op in het wondvocht. Het materiaal is gladder dan de traditionele vetgazen gemaakt van katoen geïmpregneerd met paraffine of vaseline en heeft een fijne maaswijdte. Hierdoor hecht het niet of nauwelijks aan de wond. De fijne maaswijdte verhinderd dat granulatie weefsel of epitheel tussen de mazen kan groeien. 
Niet-verklevende wondmaterialen zoals Adaptic worden gebruikt als tussenlaag tussen het wondbed en een secundair verband en voorkomen dat het wondbed beschadigd wordt bij het lostrekken van het verband. Ook is de verbandwisseling minder pijnlijk, omdat het verband niet verkleeft aan de wond.

Aquacel (Ag)

Aquacel hydrofiberverbanden zijn vochtvasthoudende vezelverbanden. Het is een zacht, steriel non-woven verband samengesteld uit hydrocollodvezels. Dit sterk absorberende verband creëert door interactie met het wondexsudaat een zachte gel; hierdoor ontstaat een vochtig wondmilieu voor een optimale wondgenezing. De verbanden kunnen zonodig worden afgedekt met een folie of hydrocollod, zodat ze kunnen blijven zitten tijdens het baden of douchen. 
Aquacel Ag hydrofiberverbanden zijn vochtvasthoudende vezelverbanden met een antimicrobiële werking. Ten opzichte van de gewone Aquacel is er ionisch zilver (Ag) aan toegevoegd, dat werkzaam is tegen een breed spectrum aan micro-organismen. 
Het voordeel van deze verbanden is dat als ze toch iets vastzitten, ze natgemaakt kunnen worden onder bijvoorbeeld de douche en dan vanzelf veranderen in een gel, die makkelijk loslaat van de wond.

Carboflex

Carboflex is een steriel niet-klevend koolstofverband met een wondcontactlaag die uit alginaatvezels bestaat. Daarmee is Carboflex de nieuwste ontwikkeling op het gebied van geurabsorberende wondverbanden. 

Buisverbanden

Bandafix is een net verband op rol. Het wordt gebruikt om wondbedekkers te fixeren op moeilijk te verbinden plaatsen zoals rug, oksels en borsten. Het blijft goed op zijn plaats zitten met behoud van bewegingsvrijheid. De verbanden zijn wijdmazig en hebben rek in alle richtingen. Ze moeten op de juiste lengte worden geknipt en zijn in 7 verschillende breedte maten te verkrijgen.
Tubifast is een elastisch buisverband, verkrijgbaar in verschillende maten.
Tubifast is geschikt voor diverse verbandfixaties en bescherming van huid en kleding bij zalfverbanden. Het is een rondgeweven, licht elastisch buisverband, vervaardigd van 92% viscose, 5% elasthaan en 3% polyamide.
Moet op de juiste lengte geknipt worden. Zorg dat de juiste breedtemaat gebruikt wordt. Meet de omvang van het breedste gedeelte van het toepassingsgebied op voor de juiste maat. 

Tubinette is een buis verband op rol. Het wordt gebruikt om de huid en kleding te beschermen tegen zalven en crèmes of voor fixatie van diverse wondverbanden. Tubinette is vervaardigd van 100% viscose. Moet ook op de juiste lengte worden geknipt en is ook in verschillende breedten te verkrijgen.

Cavilon

Cavilon Barrièrefilm is een geconcentreerde barrièrefilm, die beschermt de intact of beschadigde huid tegen irritatie van bijvoorbeeld lichaamsvloeistoffen (zoals wondvocht en transpiratie) en tegen huidbeschadiging veroorzaakt door kleeflagen. Dankzij een acrylaat terpolymeer blijft de film langdurig op de huid aanwezig, zonder vettig aan te voelen. De film benvloedt het absorptievermogen van absorberende verbanden niet. 
Cavilon kan bij hidradenitis patiënten met name gebruikt worden bij maseratie (=verweking) van de wondranden. Maseratie wijst erop dat de wondbedekker niet toereikend is.

Kaltostat

Kaltostat is een steriel wondverband, non-woven verband, verkregen uit bruin zeewier, wat alginaat vezels bevat. Deze alginaat vezels zijn hydrofiel van karakter en door uitwisseling van calcium- en natrium-ionen tussen het alginaat en het wondvocht ontstaat een vormvaste gel. Deze vormvaste gel creëert een vochtig wondmilieu ter plaatse van het wondoppervlak voor een optimale wondgenezing.

Mepilex

Mepilex is geïndiceerd voor oppervlakkige vochtafgevende wonden. Het verband is zeer geschikt voor wonden met rondom een zeer gevoelige huid waar verweking van wondranden en verkleving moet worden voorkomen. Mepilex kan tevens onder compressieverbanden gebruikt worden en kan meerdere dagen op de wond blijven.
 

Mepilex border

Absorberend siliconenverband, opgebouwd uit een polyurethaan schuimkussen, dat aan de wondcontactzijde is bedekt met een siliconenlaagje en een waterdamp doorlatende film op de rugzijde.Door de siliconenlaag wordt er bij verwijdering geen schade toegebracht aan de wond en ontstaat er een lichte fixatie aan de omliggende gezonde huid waardoor de wondranden worden beschermd. Voor oppervlakkige, vochtige tot zeer natte wonden.Het verband kan opgelicht en vervolgens weer teruggeplaatst worden. Kan worden toegepast in combinatie met compressietherapie.

Mepitel

Mepitel is een siliconen wondcontactmateriaal dat niet verkleeft aan het wondbed. Zelfs in moeilijke omstandigheden waarbij het wondvocht kleverig of droog wordt, garandeert de Safetac technologie (gebaseerd op de eigenschappen van de zachte siliconen laag) minimale pijn en vrijwel geen trauma bij verbandwisselingen. Mepitel bevat geen lijm maar het siliconen materiaal voelt desondanks kleverig aan en hecht uit zichzelf aan de huid en aan andere materialen zoals gazen en handschoenen. Dankzij deze eigenschap kan het gebruikt worden om dingen te fixeren. Mepitel heeft een wijdmazige structuur waardoor overtollig wondvocht makkelijk kan passeren en opgenomen kan worden in een secundair absorberend verband. Dankzij de horizontale ondoorlaatbaarheid van de siliconen laag wordt verweking van de wondranden tot een minimum beperkt.

Nu-Gel

Nu-Gel is een transparante hydrogel met natrium-alginaat. De hydrogel creëert een vochtig wondmilieu, waardoor het natuurlijk zelfreinigend vermogen van de wond bevorderd wordt. Het alginaat verhoogt het absorberende vermogen van de gel. Dankzij het water in de gel worden korsten, verontreinigingen en oppervlakkige lagen dood weefsel verweekt (verzadigd met water, gehydrateerd) en komen gemakkelijk los. Nu-Gel kleeft niet en is niet schadelijk voor het wondbed of de omgevende huid.

Pleisters

Voor kleine wondjes kan natuurlijk ook gebruik worden gemaakt van pleisters. We raden wel aan om pleisters voor de gevoelige huid te nemen (van bijv. Hansaplast), zodat de gezonde huid minder snel gerriteerd raakt. 
Tegenwoordig zijn er ook siliconen pleisters (bijv. Mepitac). Deze zijn wel duur, maar erg huidvriendelijk.

Promogran

Steriel wondvlies van gevriesdroogde matrix met de componenten collageen en geoxideerd geregenereerd cellulose (ORC). Het is een resorbeerbaar therapeuticum voor de herstelling van het natuurlijk wondgenezingsproces bij alle slecht genezende wonden. Het moduleert de (agressieve) wondomgeving door binding van bepaalde eiwit enzymen (MMP's). Deze enzymen zorgen voor een stagnatie in de wondgenezing doordat zij de wond in een verhoogde staat van afbraak houden. Ook de groeifactoren, die belangrijk zijn in de periode van 'opbouw' worden door deze enzymen afgebroken. Door binding van deze negatieve factoren krijgt de wond kans weer in de fase van opbouw te raken. Doordat het wondvlies 100% biodegradeerbaar (afbreekbaar) is kan, zonder noodzaak tot wondspoeling, elke twee, drie dagen een nieuw dosis worden aangebracht in de chronische wond.

Silvercel

Hydro alginaat met zilver. Voor reinigen van genfecteerde wonden. Dankzij de hoge absorbtie-capaciteit van Silvercel is het geschikt voor matig tot sterk exsuderende wonden (= veel wondvocht). Silvercel bestrijdt alle relevante micro-organismen (bacteriën) en zorgt ook nog voor een vochtig wondmilieu. Silvercel kan 7 dagen blijven zitten afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat (= wondvocht).

Extra absorberende gaaskompressen

Extra absorberende gaaskompressen bestaan uit meerdere lagen sterk absorberend materiaal, vaak verschillende lagen, bijvoorbeeld een onderlaag van nonwoven gazen en een dikke absorptiekern van watten en/of cellulose. De toplaag is een dampdoorlatende maar waterdichte folie, die doorlekken van (wond)vocht voorkomt en daarnaast ook een barrière vormt tegen binnendringende bacteriën. Het zachte materiaal maakt het verband wond- en huidvriendelijk en daarmee toepasbaar voor ieder huidtype, waaronder de zeer gevoelige huid. De verschillende lagen van het verband bieden bovendien bescherming van de wond tegen druk en stoten. 
De grote absorptiecapaciteit van de extra absorberende kompressen maakt ze geschikt voor wonden die veel vocht produceren. Dit geldt zowel voor chronische wonden als voor primair gesloten wonden (na operatie). Daarnaast worden ze toegepast bij wonden op plaatsen waar extra bescherming tegen druk nodig is. Een extra absorberend kompres kan direct op de wond worden aangebracht, we raden echter aan om dit niet te doen aangezien er een kans bestaat dat ze het kompres zich dan hecht aan de wondbodem. Op deze pagina staan inmiddels een aantal materialen genoemd welke tussen de wond en het kompres kunnen worden aangebracht.

Naar boven

De Hidradenitis Patiënten Vereniging (HPV) is een landelijke patiëntenorganisatie,
opgericht in augustus 1997 en heeft de ANBI status (# 8063519020).

Word lid!